Annelik testi (üstüne işenenden bahsetmiyorum) var da babalık testi niye olmasın? Hiç üşenmedim Norveç’te Ölkson Üniversitesi’nde pedagoglar ve tesisatçılardan oluşan bir grup tarafından tasarlanmış bir test ithal ettim sizin için. Şaka şaka. Ya da değil… Şöyle yapalım, beğenirseniz ben yaptım, beğenmezseniz onlar yaptılar, ben sadece paylaştım. Bu test babbalar için, bununla beraber anneyseniz eğer, babba için siz de yapabilirsiniz.
Test basit. Her soruda bir temel ebeveynlik aksiyonu var. Her yaş grubundaki çocuğu kapsamak zor olduğu için tipik olanları seçtim. Yani seçmişler. Norveçlileri kastediyorum.
Başlarken: Sorulardaki şıkların solundaki rakamlar o şık için seçtiğiniz cevabın puanını temsil etmektedir. Testi bitirince, işaretlemiş olduğunuz şıkların puanlarını toplayınız.
Süreniz 10 dakika. Başarılar.
ÇOCUĞUN ALTINI DEĞİŞTİRMEK
1 Hiiç işim olmaz. Bana ne lan?
2 Valla çişse okey ama kaka olayına girmem. O ne lan, ööğk, düşününce bile midem kalktı bööğ.
3 Kaka da olsa değiştiririm ama son seçenek değilsem topa girmemeyi tercih ederim. Mecbur kalırsak yaparız evelallah.
4 Kim korkar kakadan çişden? “Bana bir ıslak mendil verin, kakayı yerinden oynatayım” demiş bir bilimbabası. Hatta bir sır vericem, eşimden daha iyiyim bu konuda. 15 saniyede pit-stop. Sıkıntı yok.
ÇOCUĞU BESLEMEK
1 Memem yok ki?… Ne? Memeden kesileli 2 yıl mı oldu? Oha! Nasıl ya, katı yemek mi yiyor?? Abi hiç farketmedim valla.
2 Biberon mevzusu varken beslemişliğim var. Katıya geçtikten sonra emekliye ayrıldım. Zaten yemek istemiyorsa yemesin yaahu. Di mi?
3 Bazen anası beceremeyince ben yediriyorum mecburen. Ama onun dışında anneyle çocuk arasına girmem. İki kişi boğuşurken, üçüncüye kendi yemeğini yemek düşer.
4 Ne vereyim abime/ablama? 3 öğün, 5 öğün, köfte, biberon, ballı ekmek, makarna, ne varsa getirin, hepsini yediririm. Bak uçak geliyo viijiiuuuuv. Bir tatlı kaşığında pilav, yoğurt ve eti, çilekli jölenin altına saklayabiliyorum.
MUTFAKTA YARDIMCI OLMAK
1 Prensip olarak karşıyım. Ne alakası var kardeşim?!
2 Geçen yemekten sonra tabağımı lavaboya koyup su tuttum. Bi keresinde de sofrayı hazırlarken yardımcı olmuştum. Yaaani, işte… Çok gerekliyse bi kaç atarız torbaya.
3 Kaçabiliyorsam kaçarım ama yardım gerekiyorsa yemek bile yaparım. Bazen biberon yıkarım. Gerçi iki kere elim sıkıştı dip köşe yapmaya çalışırken. Sanayide kestirdik biberonu, elimi kurtarabilmek için.
4 Mutfakların ustasıyım, kendimin hastasıyım. 1 dakikada beş parça bulaşık yıkarım, bulaşık makinasını bir dizerim, bakmaya doyamazsın, sanat eseri. Geçen bi yemek yaptım, çocuk tencereyi yedi, “Yok mu daha?” dedi.
ÇOCUĞU OYNATMAK
1 Maymun muyum ben be? Toplumda belli bir yerim var. Sevmem öyle sulu sulu şeyleri.
2 Top oynarım… Başkaaa, futbol… Iıııı, tek kale maç? Gol?
3 Oyun seçmem, her oyuna gelirim. Ama 20 dakika limitim var. 20 dakika sonra ver elini sosyal medya. Daralırım valla. Hem 20 dakika hiç yoktan iyidir. Di mi?
4 Oyun mu??? Ne??? Lelelelelelele, saatlerce oynarım, daha güzel zaman geçirilmez çocukla. Ana okulu öğretmeni seviyesinde kara kuşağım var. Legoiaaayt!!!
GECE ÇOCUK İÇİN UYANMAK
1 Feriştahı gelse uyanmam. Güzelliğim bozulur. Huysuz olurum.
2 Valla ilk başlarda uyanmışlığım vardır elbet ama sonra saldım çayıra annesi kayıra ehehehehe.
3 Uyanabilirsem uyanıyorum ara ara, hep annesi uyanmasın diye. Ama bazen uyanamıyorum. Uyandığımda da genelde eşimi uyandırıp yardım istiyorum nasılsa ihihihi. Gidiş yoluna puan veriyonuz mu?
4 Anne uyur, baba uyumaz! 7/24 göreve hazırım. Uykusuz bir anne uykusuz bir babadan 10 kat daha tehlikelidir. Uyaaaan, yatağından kaaalk, çocuğunaa baaak, ateşini ööölç, hadiii yeterki uykusuz kalmaasın anneee. (Levent Yüksel abime saygılar).
Topladınız mı puanları? Güzel… Şimdi de toplam skora göre hangi gruba giriyorsanız, o gruba ait değerlendirmeyi okuyunuz. Gruplar bildiğimiz “tombala” skalasına göre oluşturulmuştur.
5-8 Puan (Kart veremiyoruz) Lütfen tekrar deneyiniz.
9-13 Puan (1. Çinko) Evet ama yetmez. Hiç bir şey yapmadığınız söylenemez, lakin biraz daha çaba lazım. Hiç görev almadığınız söylendiği zaman verebilecek örnekleriniz var ama konfor alanınızdan çıkmamayı tercih ediyorsunuz. Annenin yaklaşımına bağlı olarak hayatı huzurla idame ettirebilecek potansiyele sahip olmanın yanında, sınırdasınız. Bi hata yapar da bir önceki gruba düşerseniz ağzınızı burnunuzu kırarlar.
14-17 Puan (2. Çinko) Kaynanan seni seviyor. Büyük ihtimalle ortamlarda gururla anlatılacak babalık hikayelerin var. “Ay yok canıım, elimden geldiği kadar bişeyler yapıyorum hehehe” diye alçakgönüllülük yapma bu hikayeler dışarıda anlatıldığında. Türkiye seninle gurur duyuyor. Şımar hadi şımaaar, seni şirin şey seniiii, hak ettin. Hatta bak sana ne dicem, başka babalara yeri gelince ukalalık yapmaktan çekinme.
18-19 Puan (3. Çinko) Meksika dalgası. Seni sadece kaynanan değil bütün ebeveynlik alemi saygıyla karşılıyor. Sen 2. Çinko grubuna ilham verirken, aynı zamanda ilk iki grup muhtemelen arkandan küfrediyor. Olsun, o da onların çekemezliği. Bakma sen onlara. Ciciii, ciciiii, hanimiş katılımcı baba hı? Hanimiş?? Bana bak, her şeyi çok iyi yapma ha, sonra anne kötü görünür hehehehehe (Bu son dediğim aramızda kalsın yalnız, aman diyim).
20 Puan (Tombala) Hadi len!
UYARI: Lütfen testi çok ciddiye almayınız.